Select orthographic mistake with the mouse pointer and press Ctrl+Enter. Let’s make our language cleaner!
Якщо помітите помилку на цій сторінці, будь ласка, виділіть її вказівником миші та натисніть Ctrl+Enter. Зробімо наше мовлення чистішим!

2008-02-28

Свобода в дії

Вільне програмне забезпечення — це справжня свобода. До цих пір зрідка я тільки виправляв помилки. Проте цього разу спало на думку трохи підправити вигляд діалогу, який розблоковує екран. По замовчуванню на ньому знаходяться чотири клавіші в одному рядку, що робить його дуже розтягнутим по горизонталі. Непогано було б його скоротити, розмістивши клавіші у два рядки.

Для створення графічного інтерфейсу GNOME використоує бібліотеку GTK. Розробники постаралися і не стали вкомпільовувати модель вікна в програму gnome-screensaver, а розмістили її у /usr/share/gnome-screensaver/lock-dialog-default.glade. Схоже, ті хлопці по-справжньому пройнялися ідеєю шаблону MVC, і це, мабуть, найбільш вдалий приклад його застосування без зайвої містифікації чи штучності.

Отже, беремо до рук редактор інтерфейсів Glade, замінюємо один горизонтальний контейнер набору клавіш на два (майже) таких самих, не змінюючи ідентифікатори самих клавіш, а то як же контролер з ними впорається? Підміняємо оригінальний файл модифікованим і милуємося результатом:

Побіжно слід відзначити передбачливість розробників бібліотеки GTK: розміщення елементів у контейнерах значно краще підходить для інтернаціоналізації та пристосування інтерфейсу, ніж якби елементи були прив’язані до екранних пікселів. Хочу мати надписи великими шрифтами, щоб не напружувати зір — будь ласка!

Немає коментарів: